architeaching.ro

Voturi pozitive primite0
Voturi negative primite3
Karma:-2 (voturi pozitive-voturi negative)0 Insigne câștigate

Nu s-au găsit insigneDefiniții (192)

1

0   0

forgot your password?


Placa subtire (patrata) care constituie partea superioara a capitelului unei coloane si face legatura cu arhitrava. - Din fr. abaque, lat. abacus. Placa de piatra plasata deasupra capitelului unei coloane, de forma cel mai adesea patrata, mai rar octogonala.
Sursă: architeaching.ro

2

0   0

absida


Nisa semicirculara sau poligonala care inchidea nava centrala a unei bazilici romane. Incapere semicirculara destinata altarului in bisericile crestine.- Din fr. abside, lat. absida. Spatiu cu traseu circular, poligonal, rectangular sau, mai rar, lobat, iesit in rezalit fata de zidul perimetral al unei biserici. Absida altarului este plasata in axu [..]
Sursă: architeaching.ro

3

0   0

absidiola


Mica absida laterala la unele bazilici romane; Mica absida langa altar la bisericile crestine. - Din fr. absidiole. Mica absida care flancheaza si mareste spatiul acesteia, sau incheie spre rasarit navele laterale. Absida mica in hemiciclu, care flancheaza absida principala.
Sursă: architeaching.ro

4

0   0

academism


Mod de viziune artistica dominata de conformitatea fata de principiile invatamantului academic bazat pe studiul artei clasice. Uneori se intrebuinteaza in sens peiorativ - atunci cand este contestata validitatea retetelor academice de creatie. - Din fr. academisme. Atitudine estetica promovand imitatia neconditionata a creatiilor artei antice si a [..]
Sursă: architeaching.ro

5

0   0

acant


Ornament arhitectonic caracteristic capitelurilor corintice si compozite, care imita frunzele de acanta - Din fr. acanthe, lat. acanthus. Motiv ornamental reprezentand frunza de forma neregulata a plantei de acant. Este utilizat in decoratia sculpturala a capitelurilor de ordin corintic si compozit.
Sursă: architeaching.ro

6

0   0

acolada


Motiv ornamental rezultat din racordarea fata de un ax de simetrie a mai multor arcuri de cerc formand un unghi. Folosita frecvent atat in arhitectura gotica tarzie, cat si in cea orientala, la incheierea partii superioare a deschiderilor (ancadrament de ferestre, usi, portale etc.).
Sursă: architeaching.ro

7

0   0

acuarela


Tehnica picturala in care sunt intrebuintate culori diluate cu apa. - Din fr. aquarelle. Vopsea in stare solida - pastile - sau vascoasa - pasta in tuburi - intrebuintata in acuarela (1), transparenta, care se inmoaie in apa si fara putere de acoperire. Pictura executata in acuarela (1).
Sursă: architeaching.ro

8

0   0

adosat


Despre o coloana, un pilastru - langa un perete. Despre o constructie - lipita de un edificiu. - Din fr. adosse. Termen ce marcheaza situatia in care doua elemente constructive sunt amplasate spate in spate sau atunci cand un element constructiv (o coloana, un pilastru) sunt ridicate in fata altui element mai important, pe care se sprijina.
Sursă: architeaching.ro

9

0   0

afis


Gen de arta grafica, cu functie mobilizatoare, de informare, de reclama, de instructaj etc., folosindu-se un text ( de obicei foarte scurt ) cu imagini ( in majoritatea cazurilor ). Se realizeaza in diferite tehnici si materiale ( temperatua, fotografie, colaj, etc. ) si in diferite viziuni : demostrativa ( reprezentarea fotografica a obiectului ), [..]
Sursă: architeaching.ro

10

0   0

agoră


Ornament format din gauri practicate intr-o placa de metal, de piatra sau de lemn, permitand patrunderea luminii. - Din fr. ajour.
Sursă: architeaching.ro


Pentru a vizualiza toate cele 192 definiții, autentificați-vă